3 hardlooptips van een #RUNNING DOCTOR

‘Werk jij eigenlijk wel?’  ‘Is dat niet ontzettend stressvol, trainen voor je eerste marathon in combinatie met een nieuwe baan?’ ‘Ben je niet moe als je uit je werk komt? ‘Hoe plan je dat dan in, heb jij geen slaap nodig?’ Dit zijn vragen die mij regelmatig gesteld worden. Ik durf namelijk met zekerheid te zeggen dat ik een betere dokter ben doordat ik train voor een marathon.  Mijn tips? Lees maar mee!

Natuurlijk. Ook ik heb getwijfeld. Voor een marathon trainen in hetzelfde jaar waarin er ook een compleet nieuwe levensfase aanbreekt. ‘Is dat wel verstandig Celeste?’ Wanneer je met dit soort vragen worstelt, krijg je van iedereen goedbedoelde maar soms tegenstrijdige adviezen. Mijn ervaring tot nu toe is daarom: gewoon doen waar jij je goed bij voelt! Dus ja, ik schreef me in voor de TCS Amsterdam marathon. Hiermee tekende ik automatisch voor 4x per week hardlopen en 2x per week krachttraining.

‘Ik raad het iedereen aan om zich in te schrijven voor een hardloopwedstrijd. Of het nu een 5km wedstrijd is of een hele marathon. Een doel geeft je focus en motivatie. Het bereiken van je doel geeft je zelfvertrouwen. Het hebben van zelfvertrouwen maakt dat patiënten je als dokter sneller vertrouwen.’

Misschien lastig te geloven, maar dit strakke schema voelt als een zegen voor mij. Ik krijg namelijk meerdere keren per week de kans om mijn hoofd leeg te maken, mijn gedachten te orderenen en te voelen hoe sterk mijn lichaam is. Als ik het zo breng, klinkt het ineens helemaal niet zo verkeerd toch? Ja, ook ik voel me regelmatig moe als ik thuis kom na een drukke en hectische werkdag. Toch heeft de praktijk bewezen dat ik me altijd beter voel na een training (behalve in mijn blessuretijd dan).

Tip 1: Sta voordat je gaat hardlopen even heel bewust stil bij hoe je je voelt. Doe hetzelfde na de training. Bemerk het verschil en denk de volgende keer aan dit verschil als je twijfelt over wel of niet gaan trainen. 100% garantie dat je niet meer thuisblijft. 🙂

 

 

Goed. De motivatie is er dus. Nu de tijd nog.  Ja, ook mijn dag heeft 24uur en ik denk dat ik gemiddeld meer slaap nodig heb dan de gemiddelde Nederlander. Daarom is plannen iets waarin ik mezelf de afgelopen tijd heb getraind.

Elke zondag avond leg ik mijn agenda, trainingsschema en dienstrooster naast elkaar. Op werkdagen plan ik in de avonden alleen de lichtere trainingen:  herstelloopjes of kortere duurlopen. De zondagochtend bewaar ik meestal voor de lange duurlopen en een pittige intervaltraining voor mijn vrije dag in de week.  Helaas gooit het dienstrooster af en toe roet in het eten. Bijvoorbeeld een 24uurs dienst op zondag of een avonddienst op de avond van mijn herstelloop.

‘Wat ik zelf lastig vind zijn onverwachte en dus ongeplande situaties.  Denk bijvoorbeeld aan de diensttelefoon die je de hele nacht wakker houdt, waardoor je de volgende dag niet meer op je benen kunt staan van moeheid.’

Tip 2: Plan je trainingen van tevoren in. Training gepland betekent gaan! Zet na afloop een vinkje of krulletje. Geloof me dit geeft voldoening. En onverwachte situaties? Zonder een mogelijkheid om de training een dag later te doen?  Dan zit er niets anders op dan acceptatie! Hier kun je echt niets aan doen. Oh, en onder onverwachte situaties valt natuurlijk niet een vriendin die je uitnodigt voor een dagje shoppen of een vriend die een avondje wilt chillen.

‘Ja, maar ik heb echt geen tijd!’ Een werkweek van 60uur per week, een andere tijdrovende hobby of een druk sociaal leven. Allemaal redenen waarom je ‘echt geen tijd’ hebt. Hier gaat het om keuzes maken en prioriteiten stellen. Wat vind jij belangrijk in je leven? Voor mij is hardlopen écht heel belangrijk. Ik weet namelijk wat het me oplevert en dat gun ik iedereen.

‘Ik heb er bijvoorbeeld voor gekozen om bij Me-doc te gaan werken. Zij scheppen naast de mogelijkheid je te ontwikkelen tot een goede arts, ook de mogelijkheid en tijd om je te ontwikkelen op persoonlijk gebied.’

 

Tip 3: Vraag jezelf af wat jij belangrijk vindt in het leven en maak hier passende keuzes bij. Door een balans te creëren tussen werk en ontspanning blijf je zowel energie halen uit je werk als uit je ontspanning.

 

Ik kan je in ieder geval echt aanraden om naast je werkende leven als dokter of welk beroep dan ook, ook andere doelen te stellen in je leven. De doelen moeten natuurlijk wel haalbaar zijn. Jezelf inschrijven voor een hardloopwedstrijd bijvoorbeeld. Een haalbaar, realistisch en tijdsgebonden doel. Precies zoals we altijd geleerd hebben!

 

Liefs,

Celeste Engwerda, fanatiek hardloopster en dokter

 

Een gedachte over “3 hardlooptips van een #RUNNING DOCTOR

  1. Pingback: Raceverslag Singelloop Utrecht 2017 – Celeste_love2run

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.