Raceverslag Singelloop Utrecht 2017

Blanco. Zo ging ik op zondag 1 oktober 2017 op weg naar de Singelloop in Utrecht.  Nog 2 weken voor de marathon van Amsterdam. Er was geen reden om me compleet  in te houden, maar misschien wel verstandig om niet helemaal tot het uiterste te gaan. Wat deze hardloopwedstrijd bijzonder voor me maakte en hoe het gegaan is lees je hier!

“Een nieuw PR lopen doe je na de Marathon maar weer Cel!”

Een goed begin is het halve werk

Het ontbijt voor mijn 1e hardloopwedstrijd was havermout met banaan en kaneel. Ik ben nogal van de rituelen, dus sindsdien heb ik nooit meer een ander ontbijt genomen voor een wedstrijd. Why change a winning team? Om mezelf ook wat te trainen in flexibiliteit, heb ik vorige week hardgelopen op witte bolletjes met appelstroop en pindakaas, 33km wel te verstaan. Mijn vorige trainer heeft me ooit verteld hier een marathon op te rennen en aangezien hij MEGA snel is, durfde ik dit wel te proberen. Jullie begrijpen me al, aangezien ik mijn langste duurloop op dit ontbijt gedaan heb, wordt dit mijn marathon breakfast. Gewapend met mijn nieuwe hardloopontbijt, een grote kop koffie (can’t live without) en veel goede moed stapte ik de auto in richting Utrecht.

Running Me-Docters

Zoals ik jullie in een eerdere blog vertelde werk ik als basisarts voor Me-Doc.  Al tijdens mijn sollicitatieprocedure werd me verteld dat de ‘Me-Docters’ ieder jaar meedoen aan de Singelloop. Een perfecte manier om je collegae eens op een andere manier te spreken, het niet over werk te hebben én ook nog sportief bezig te zijn. Natúúrlijk melde ik me aan voor deelname! Me-doc had onze startnummers geregeld en een AWESOME shirt. Natuurlijk wel van ASICS 😉

De voorpret kon beginnen. Bananen, energierepen, sportdrank, koffie; overal was aan gedacht. De laatste hardlooptips werden (met name door mij) besproken, ik praat nu eenmaal graag over hardlopen :P, en ook persoonlijke doelen werden gedeeld. Door de diversiteit van ons team verschilde de doelen van: ‘Ik wil een nieuw PR lopen’ tot ‘Mijn doel is om de bezemwagen van ons team te zijn en zoveel mogelijk high-five’s uit te delen’.

Na de groepsfoto en met een dosis gezonde zenuwen vertrokken we naar de start.  Iets in mij wou toch het liefst helemaal vooraan in het startvak staan#geenmensenvoorjevoeten. Iets in mij had toch zin om te racen. Iets in mij is altijd een beetje competitief. But not today! Aangezien we met een heel team achterin het startvak stonden, kon ik moeilijk in mijn eentje naar voren gaan om tóch vooraan te starten. De voordelen van niet helemaal vooraan staan? Meer tijd voor selfies, langere voorpret en je wordt gedwongen om niet te hard van stapel te lopen, letterlijk. 

“Ook al hangt er niets van af, heb ik geen doel en ben ik blessurevrij, er zijn ALTIJD zenuwen wanneer ik in het startvak sta. Herkenbaar?”

Watch out, here I come!

Oke guilty. Ondanks mijn positie achterin het startvak, kon ik het niet laten. Nadat ik de eerste menigte had ingehaald, ging ik los met een gemiddelde snelheid van 4:28min/km over de 1e kilometer. Oftewel de op één na snelste kilometer van mijn race. De stimulerende muziek, de positieve sfeer en een aantal juichende Me-Dokters aan de kant gaven me zoveel energie! ‘Gelukkig’ kwam mijn reality-check na ongeveer 3km. Een loper voor me stapte uit. Grijpend naar zijn knie. Mijn bijgelovige kant kwam omhoog: ‘Was het een teken van het universum? Gas terug Cel!’  Ik besloot om wat te vertragen en meer om me heen te kijken.

Alles is relatief

Wat voor de een sprinten is, is voor de ander een ‘sukkeldrafje’. Wat de een ziet als een leuke uitdaging, beschouwt de ander als een onmogelijke opgave. Zo is het ook met afstand. Nog geen 2 jaar geleden vond ik 10km een MEGA afstand, nu voelt het als een ‘blokje om’. Thank you mega lange duurlopen!  Voor ik het wist zag ik het 7km punt naderen. Nu al? 😦 Status Cel? Geen pijn, nog genoeg energie en toch weer een klein beetje onderdrukte prestatiedrang #eerlijkiseerlijk. Zodoende versnelde ik en deed ik 4minuten en 18min seconden over de laatste kilometer 🙂 Een van de leukste momenten na de finish vind ik altijd de medaille in ontvangst nemen. Ik hou echt van medailles. Al helemaal nadat ik op Wikipedia opgezocht had hoe ze een ‘medaille’ eigenlijk omschrijven (Don’t ask me why).

“Een medaille is een klein metalen ere- of herinneringsteken dat uitgereikt wordt als iemand een bijzondere prestatie heeft verricht”

Na afloop werden we bij Me-doc in ‘Me-doc-stijl’ ontvangen, wat inhoudt: vol enthousiasme, met enorm lekker eten en voor de liefhebber een biertje. Iedereen had het zo goed gedaan! Maar mijn training was nog niet klaar…

Eigen theorie

Tijdens het sporten denk ik na. Soms gaan mijn gedachten over mijn privé leven, soms gaan ze over werk, maar de afgelopen tijd gaan ze met name over de marathon. Het resultaat na afloop is meestal een leeg hoofd (in de positieve zin van het woord), maar soms leveren mijn trainingen ook ideeën of theorieën op. Onder andere de theorie dat het zinvol is om na een 10km race bij thuiskomst nog 10km te rennen. ‘Om je lichaam te trainen om met vermoeide benen te lopen’.  En zo gedacht, zo gedaan. Maar jemig, wat ging dat moeizaam. Na 75 minuten auto rijden was ik helemaal stijf.  Met een gemiddeld tempo van 5:34min/km, was ik blij dat ik mijn mijn horloge stop kon zetten na 10km. Voldaan stapte ik onder de douche, het aftellen kan nu écht beginnen.

“Ik dacht: over precies 2 weken sta ik ook onder deze douche, alleen heb ik dan (hopelijk) een marathon gelopen” 

Singelloop Utrecht, bedankt voor de goede organisatie; Me-doc bedankt voor de gezelligheid en lichaam, bedankt dat je helemaal heel gebleven bent 😉 

 

Liefs, Celeste

 

Een gedachte over “Raceverslag Singelloop Utrecht 2017

  1. Pingback: My Road 2 TCS Amsterdam Marathon. Part 3/3: Help! Ik moet taperen – Celeste_love2run

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.