My Road 2 TCS Amsterdam Marathon. Part 3/3: Help! Ik moet taperen

Bijna alle hardlopers die ik ken vinden het taperen* lastig. Het laatste deel van de marathon voorbereiding is ook echt zó paradoxaal. Hoe meer de grote dag nadert, hoe minder je mag doen. Dat voelt niet logisch. Waarom ik hier zoveel moeite mee heb, lees je in het eerste deel van deze blog. Of het me lukt dat taperen en hoe ik het ervaar lees je in het tweede deel!

Deel 1. Vroeger, op weg naar de 10

[Hier volgt een korte eigen psycho-analyse] Ik vind dat wanneer je bijna 26 jaar bent, je wel mag praten over ‘vroeger’. Anyway, mijn basisschoollerares had vroeger geen hoge pet van mij op. “Celeste is te speels, Celeste kan het beste iets met haar handen gaan doen, Celeste geen hoogvlieger”. Voor dat jullie denken dat mijn basisschoollerares een kenau was, absoluut niet. Ze had ook wel gelijk. Ik was snel afgeleid, pakte de lesstof niet snel op en mijn onhandigheid werkte ook niet in mijn voordeel.

Geholpen door een zeer geduldige vader heb ik als jong meisje heel wat avonden in de boeken doorgebracht. Mijn vader kon mij de stof uitleggen op een manier waarop ik het wél begreep. Ik begon het leuk te vinden, zoals alles leuk wordt wanneer je er goed in blijkt te zijn. Plotseling sloot ik de Cito-toets af met een VWO-score. ‘”Voorruit, dan mag ze naar de HAVO. Maar ik ga er wel van uit dat ze minstens een jaar moet overdoen”.

 

De voorspelling van mijn basisschoollerares kwam niet uit. Na een halfjaar mocht ik doorstromen naar het Gymnasium. Al snel waren daar de wedstrijdjes ‘wie haalt de meeste 10’en‘ en ‘wie volgt de meeste vakken’ geboren. Mijn strategie?  Hoe dichterbij de toets of het tentamen kwam, hoe meer ik de boeken indook. Met als ‘piek’ de avond voor de belangrijke dag.

“Dit is precies hoe je het in de voorbereiding voor een marathon NIET moet aanpakken”

Zoals ik vroeger moest vertrouwen op mijn vader: “Als je goed studeert kun je die toets heus wel halen”, moet ik nu vertrouwen op degene die mij in het ‘marathon-traject’ zijn voor gegaan: “Als je goed rust neemt, kun je die marathon heus wel uitlopen”. Dus ik ben aan het taperen gegaan…

 

Deel 2. Nu, op weg naar de marathon

Nog 2 weken…

Na de Singelloop (het raceverslag vindt je hier) restte mij nog één taak: heel blijven en geen gekke dingen doen.  Gelukkig stonden er nog wel een aantal trainingen op het schema. Uit onzekerheid peilde ik bij verschillende (aanstaande) marathonlopers hoe hun laatste 2 weken eruit zagen. Stiekem hoopte ik dat daaruit zou blijken dat ik te weinig zou doen, zodat ik hier en daar nog wat extra trainingen en kilometers kon toevoegen. Helaas, die bevestiging kreeg ik niet. Bij iedereen nam de omvang van het aantal weekkilometers drastisch af.  Mijn trainingsschema van de laatste 2 weken ziet er zo uit:

Nu kan het zijn dat je denkt: “Jeetje Cel, dat is toch nog steeds best vaak sporten in de week?” Klopt! Maar als je goed kijkt, neemt de intensiteit en de duur van de trainingen wel flink af. Afgelopen zaterdag merkte ik al een klein beetje effect (placebo?). Ik deed mee met de 10km van de Eindhoven Marathon. Met gemak rende ik in een gemiddeld tempo van 4:53min/km. De dag erna, op mijn rustdag, heb ik de (halve) marathonlopers aangemoedigd. Ook leuk om een keer op deze manier ‘deel te nemen’ aan een hardloopevenement. Want geloof me, als supporter ben je écht heel belangrijk!

Nog 1 week…

Denk nooit: ‘Nu kan er niets meer misgaan.’ Op zondagavond begon het. Ik kon niet slapen. “Serieus NU AL zenuwen?” Juist deze week wou ik véél uren slapen. “No worries, Cel, 1 nachtje weinig slaap kan geen kwaad!” Alleen op maandag herhaalde het zich. Ik kon wéér niet slapen en ik werd de volgende ochtend wakker met keelpijn. Toen ik op werk voor de 100e keer mijn neus snoot, begonnen collegae toch wat bezorgd te kijken. “Je moet zondag al de marathon lopen toch? Er heerst inderdaad van alles! Ik ben net flink ziek geweest. Bij mij begon het ook met een verkoudheid en keelpijn”.  Het gevolg: in plaats van no worries: MORE WORRIES.

Ik nam me voor op dinsdag na mijn avond bijscholing in Utrecht direct naar bed te gaan. Slaap is het beste medicijn. Jullie begrijpen vast hoe ik me voelde, toen ik die avond 1,5uur in de file vast kwam te staan. Eindelijk in bed meldde mijn telefoon me dat ik nog 6uur kon slapen tot dat de wekker ging. Gevolg: ‘help-ik-kan-te-weinig-slapen-stress-waardoor-je-niet-in-slaap-valt’.

Nog 3 dagen…

En nu? Voordat je denkt dat ik alle moed verloren ben, dat is niet zo hoor 😉 . Ik heb geen last meer van blessures. Ik voel me (behalve mijn verkoudheid en keelpijn) super fit en misschien wel het belangrijkste: ik heb er zin in! Gelukkig ben ik donderdag, vrijdag en zaterdag lekker vrij. Genoeg tijd dus om wat slaap in te halen én niet onbelangrijk: mijn koolhydraat intake nog meer omhoog te gooien. Vanaf het begin van deze week ben ik hier langzaam mee begonnen. Meer havermout bij het ontbijt, extra eierkoeken als tussendoortje en een paar scheppen pasta extra 🙂  Stiekem vind ik dit helemaal niet zo erg als ik gedacht had. Misschien heeft dit toch weer te maken met een stukje controle. Ik heb zelf niet in de hand of ik wel/niet ziek word, ik heb niet in de hand of ik wel/niet goed slaap, maar ik heb wel in de hand wat ik allemaal in mijn mond stop haha 😉  

“Koolhydraten stapelen is lang niet zo erg als ik gedacht had. Het geeft me het gevoel dat ik toch  nog íets doe qua voorbereiding”

Overigens is de voorspelde buitentemperatuur van aanstaande zondag 14°- 21°, overwegend zonnig. Voor veel mensen een extra stress-factor. Ik vind het stiekem wel fijn. Niet bibberend in het start vak staan en ook iets minder kleding stress. Nu weet ik zeker dat ik voor een hemdje en kort broekje kan gaan!

Volgen?

Met behulp van de ‘TCS Amsterdam Marathon‘ app kun je volgen hoe het me afgaat zondag #nopressure. Als je de app opent, naar tracking gaat en 2213 invult, kun je precies zien hoe laat ik start, wat mijn tussentijden zijn en wat de geschatte eindtijd is. Startnummer 2213 dusMijn lievelingsgetal is 4 (ik ben op 4 november geboren). 2+2 =4 en 1+3= 4. Mijn doel is om binnen de 4 uur te finishen. A.k.a: this is my lucky number 🙂

Mocht je ‘live’ komen kijken, laat het me dan weten! Vooral op welk kilometer punt je gaat staan, dan kan ik extra goed opletten en heb ik iets om naar uit te kijken. Via deze link vind je nog wat extra informatie voor toeschouwers.

Voor de andere deelnemers ook alvast HEEL VEEL SUCCES & wie weet tot zondag!

 

Liefs, Celeste

 

*Taperen = er stond geen definitie in het woordenboek 😛  Het komt er in ieder geval op neer dat je een stuk minder gaat trainen in aanloop naar de marathon. In sommige schema’s neemt alleen de omvang van het aantal kilometers af. In mijn schema neemt zowel de omvang als de intensiteit van de trainingen af. Zo zorg je ervoor dat je lichaam topfit is. Iemand zei ooit tegen me: ‘Je moet gretig bij de start staan’. Oftewel: zowel lichaam als geest moeten er klaar voor zijn!

2 gedachtes over “My Road 2 TCS Amsterdam Marathon. Part 3/3: Help! Ik moet taperen

  1. Wauw klinkt goed allemaal. Taperen, tja dat is niet iets wat je vaak doet, dus logisch dat het anders is. Je schema ziet er goed uit.
    Vraagje en uit nieuwsgierigheid. Zou je je hardloopschema voor de marathon kunnen laten zien? Ben benieuwd hoe die er uit ziet

    Like

    • Heee jij! Dat is het zeker, en alles wat nieuw is voelt ook onwennig. Achteraf ben ik super blij dat ik het zo aangepakt heb. Nul last gehad van een hongerklop of flauw gevoel. Ik vind het leuk om mijn hele schema met je te delen. Wil je me een mailtje sturen? Dan stuur ik hem je morgen toe, hij staat op mijn andere pc. Dat is wel mijn ‘begin’schema, uiteindelijk is het dus heel erg aangepast door mijn blessure. Wat ik uiteindelijk gedaan heb, heb ik alleen op papier staan (in mijn logboek) misschien leuk om die ooit nog te delen 🙂 Wie weet! Groetjes Celeste

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.