Review Garmin Fenix 5S

Sinds ruim 2 maanden ben ik de trotse eigenaresse van de Garmin Fenix 5S. Het sporthorloge wat ik inmiddels dag (en nacht…) om heb.  Voordat ik dit horloge ging gebruiken, had ik een lijstje gemaakt met ‘eisen’.  Aangezien een goedwerkend sporthorloge tot een van mijn eerste hardloopbehoeftes behoort, waren dit er nog al wat 😛 Hier lees je in hoeverre de Garmin Fenix 5S aan mijn belangrijkste 5 ‘sporthorloge eisen’ voldoet.

 

1) Multisport functies, inclusief zwemmen

Zoals jullie inmiddels wel weten, wil ik deze zomer aan een 1/4e triathlon deelnemen #goals 😉 Een ‘simpel’ hardloophorloge voldoet dus niet meer. Garmin adviseerde mij of de Forerunner 935 of een horloge uit de Fenix 5 serie. Waarbij de Forerunner 935 een echt triathlon horloge is, dit horloge is met name erg licht. De Garmin 5S is meer een outdoor sporthorloge, dit horloge is iets zwaarder. Waarom het uiteindelijk toch de Fenix 5S geworden is lees je onder puntje 5.

Het leuke is dat je op dit horloge veel apps en widgets kunt downloaden en installeren. Je kunt er zelfs een schaatshorloge van maken. Hiervoor heb je wel een MyLaps Pro Chip nodig en moet de ijsbaan waarop je schaatst over een MyLaps registratiesysteem beschikken.  Zelf heb ik dit nog niet op deze manier geprobeerd, maar de functie indoortrack functioneert ook prima op de ijsbaan.

 

Behalve de zwem-, fiets-, hardloop- en triatlonfunctie, heeft het horloge ook bijvoorbeeld een wintersport-, yoga- en spinningfunctie!


Voor zowel de Forerunner 935 als de Fenix 5S geldt dat je tijdens het zwemmen de hartslag met een externe band moet meten in plaats van via de pols*. Een goede reden om meteen de HRM-Swim™ borstband te testen. Hier ben ik echt super tevreden over. Niet dat ik nou een mega expert ben in het beoordelen van externe hartslagmeters 😉 Maar toch!

Na afloop kun je precies zien wat je hartslag onder water gedaan heeft. Het enige nadeel is dat je onder water niet kunt aflezen op je horloge wat je hartslag is, hiervoor moet de borstband eerst boven water zijn. Wanneer je de training beëindigd, synchroniseert de band automatisch met het horloge. Ideaal!

Don’t ask me how 😛

 

2) Uitgebreide mogelijkheid tot hardloopanalyse

Ik hou van data, met name van hardloopdata. ‘Wat deed mijn hartslag?’, ‘Tijdens welke kilometer had ik het zwaar?’, ‘Hoeveel hoogtemeters heb ik gemaakt?’ Noem maar op! En geloof me, met dit horloge kun je elke stap die je zet analyseren 😀 Zo kun je bijvoorbeeld per kilometer bekijken hoe snel je ging, wat je hartslag was, hoeveel kcal je verbrand hebt. Zelfs per meter als je zou willen.

Daarbij geeft het horloge een raceprognose, je VO2max en de hersteltijd aan na een training. Wat ik wel mis is de snelheid uitgedrukt in km/h na afloop van je run. Je moet kiezen tussen weergave in min/km of km/min**. Meestal spreken we in ‘hardloopjargon’ toch in tempo’s (min/km), maar ik vind het stiekem ook altijd leuk om te weten hoe snel dat is in km/h #slechtinhoofdrekenen.

Wel moet ik zeggen dat deze raceprognose zeer positief is, want een marathon onder de 3u?? Maar goed, never say never.

Raceprognose #goals

De VO2 max is een waarde waarmee de conditie kan worden uitgedrukt. De VO2 max waarde is de maximale hoeveelheid zuurstof die je kan opnemen per bepaalde tijdseenheid.

Aangezien herstellen even belangrijk is als trainen hé 😉

3) Snel GPS

Snel GPS. Een simpele en duidelijke eis. Soms heb ik precies een uur de tijd om te sporten. Wanneer je dan een kwartier met je arm omhoog staat te springen, in de hoop op sneller een GPS-signaal op te pakken, is dat niet handig.  Daarbij ben ik meer dan eens vragend aangekeken door voorbijgangers🙈  De Fenix 5S vindt gelukkig super snel GPS. Meestal heeft het horloge vrijwel direct een signaal te pakken. Bye bye ‘akward spring met je arm in de lucht momentjes’ 😛

4) Intervaltraining in het horloge zetten

Hoe fijn is het als je niet altijd naar de baan hoeft om je intervaltraining te doen? Of om de haverklap op je horloge te moeten kijken of die 30 seconden waarin je maximaal stuk moet gaan al voorbij zijn. Via de Garmin Connect app  kun je precies instellen hoe jouw intervaltraining eruit moet zien. Dus ook bijvoorbeeld een intervaltraining in piramidevorm of intervallen waarbij je het 1e deel van de training op tijd wilt trainen en het 2e deel op hartslag of afstand. Via bluetooth zet je telefoon de training vervolgens op je horloge.

5) Lifestyle design

Ergens maakt het natuurlijk niet uit hoe je sporthorloge eruit ziet. Als het maar werkt, right? Toch is het stiekem best leuk om dagelijks te zien hoeveel stappen je gezet hebt, wat je hartslag gedurende de dag doet en hoeveel kcal je verbrandt. Om hier een betrouwbare indruk van de krijgen is het wel de bedoeling dat je het horloge om hebt, ook op werk en feestjes dus. Dit gaf voor mij de doorslag toen ik moest kiezen tussen de Forerunner 935 en de Fenix 5S. Waarbij ik de laatste simpelweg een super mooi en netjes design vind hebben😍

Door de analoge klok, lijkt het horloge in het dagelijks gebruik helemaal niet op een sporthorloge. De secondewijzer is ook nog eens handig om bijvoorbeeld de ademhalingsfrequentie mee te controleren #doctorlife 😉

De Fenix 5S is beschikbaar in 3 verschillende kleuren, zie de foto hieronder. Ik twijfelde tussen wit en zwart. Zou wit niet snel vies worden? Toch heb ik uiteindelijk voor het witte bandje gekozen en tot nu toe blijft die super schoon (en wit 😉 ) Ondanks mijn dagelijkse gebruik én onder de blootstelling aan chloorwater minstens één uur per week.

 

Conclusie

De Fenix 5S voldoet dus zeker aan mijn ‘sporthorloge eisen’. Ik ben er super happy mee 😀 Als je me vraagt hoe ik dit horloge beoordeel in vergelijking met de andere Garmin horloges kan ik hier alleen geen antwoord op geven, want dit is mijn 1e Garmin Sporthorloge. Maar ten opzichte van mijn vorige sporthorloge is het écht een hele verbetering. Voor de specificaties verwijs ik jullie naar deze website.

Mocht je nog andere vragen hebben over mijn ervaring met de Garmin Fenix 5S laat dan gerust een reactie achter onder deze blog, via Instagram of per mail!

 

Liefs, Celeste

 

*Voor de andere activiteiten wordt de hartslag wel via de pols gemeten. Een betrouwbare meting, ik heb het inmiddels een aantal keer handmatig gecheckt 😉

** Thanks, Gaby runs the world voor het mee helpen zoeken❤

 

 

2 gedachtes over “Review Garmin Fenix 5S

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.