Mijn triathlonschema, week 5 t/m 8. Inclusief mijn 1e triathlon ervaringen en endless pool swimming.

Toen ik mijn vorige blog schreef, leek de Olympische Afstand Triathlon 🏊🏻‍🚴🏻‍🏃🏼‍ nog zo ver weg. Inmiddels zijn we 4 weken verder en zal ik morgenochtend vol zenuwen de Amstel in duiken.

Positief nieuws: ik ben blessurevrij én ik heb het ‘triathlonnen’ kunnen oefenen in een 1/8e en 1/16e triathlon.

In deze blog vind je mijn trainingsschema’s én een verslag mijn 1e triathlon ervaringen, het endless pool swimming en mijn 3e zwem4daagse😁.

 

Week 5/8- 1/8e triathlon in Rekken

Mijn 1e triathlon ervaring! Mijn tri-ontgroening. We hadden gekozen voor een kleine triathlon in Rekken. Dit parcours bestond uit 500m zwemmen, 26km fietsen en 4km hardlopen.

Zoals altijd legde ik de avond van te voren mijn ‘race’ spullen klaar. Waar je bij hardloopwedstrijden niet verder komt dan kleding, schoenen en misschien wat sportvoeding, is dat bij een triathlon totaal anders. Omg, wat heb je veel nodig😱 . Gelukkig zijn op internet vele paklijsten te vinden. Onderaan deze blog heb ik een linkje geplaatst naar een voorbeeld triathlonlijst. 

Ruim op tijd kwamen we bij het buitenbad in Rekken aan. Wat voelde het stoer toen ik ‘nummer 11′  op mijn bovenarm geschreven kreeg😎. Iedere deelnemer kreeg een persoonlijke teller, iemand die bijhield hoeveel baantjes je gezwommen had. Ja, dat is het voordeel van deelname aan een kleinschalig evenement. 

Ik had me voorgenomen om mijn 1e triathlon schoolslag te zwemmen. Enthousiast nam ik elke keer een hap lucht, euh water, want toen ik halverwege het zwembad was, kwamen de snelle zwemmers alweer op me af. HELP!😳

Na 13min20sec kwam ik, inclusief veel water in mijn maag, het water uit. Op naar de wissel! Kletsnat rennend naar je fiets.

In mijn hoofd herhaalde ik het riedeltje: “Eerst helm opzetten, dan voeten afdrogen, dan sokken en schoenen aan. Pas opstappen als je uit de wisselzone komt”.

Het fietsen was heerlijk. Er kwam een soort ontspanning over me heen. Een podiumplek zou het sowieso niet worden. Ik fietste in een prachtige omgeving🚵‍. Doordat ik het grootste gedeelte alleen fietste, vergat ik soms even dat ik deelnam aan een race.

‘Wel doorfietsen Cel, je bent bezig met een wedstrijd!’

Na 54min54sec kwam ik aan bij de 2e wissel. Doordat ik nog steeds zonder klikpedalen fietste, had ik een mega snelle wissel. Fiets wegzetten, helm af, rennen. Mijn onderdeel. Dacht ik. Want het water in mijn maag begon te klotsen. Resultaat: misselijkheid. Wat was ik blij dat het hardlopen slechts 4km was. 17minuten en 23 seconden later kwam ik de finish over🏃🏼‍.

 

Maandag 11 juni t/m zondag 17 juni
Maandag RUST/ (knieoefeningen)
Dinsdag HARDLOPEN/ 10km, 2km warming up-6km met 5×30 sec. versnellen, 2km cooling down
Woensdag ZWEMMEN/ Open Water Clinic
 Donderdag BRICK TRAINING/ 30min fietsen, gevolgd door 20min hardlopen
 Vrijdag RUST
 Zaterdag 1/8e TRIATHLON
 Zondag RUST/ (dienst)

 

Week 6/8- 1/16e Vrouwen Triathlon Utrecht

Conclusie van vorige week: ik ben nog lang niet klaar voor Amsterdam! Oplossing: meer oefenen. Zodoende schreef ik mezelf in voor de 1/16e triathlon een week later in Utrecht. Dit keer met echt open water zwemmen.  De afstanden: 250m zwemmen-8km fietsen-3km rennen🏊🏻‍🚴🏻‍🏃🏼‍

Het ijskoude water, het niet-hebben-van-een-wetsuit en mijn voornemen om borstcrawl te zwemmen, resulteerde in het opdrinken van de halve Haarrijnse plas. Serieus🙄. Ook mijn middenrif ging spastisch doen. Ik begon te hyperventileren. Als 50e van de 60 deelneemsters kwam ik het water uit. 9minuten en 31seconden. 

Gelukkig kon ik de wissel even gebruiken om op adem te komen en blij te zijn dat ik nog leefte😜. Stiekem een klein beetje boos op mezelf stapte ik op de fiets. De frustratie kon ik omzetten in kracht en met een gemiddelde van 29.6km/h en een 22e plek van de 60 was ik zeker niet ontevreden.

Mijn maag begint schijnbaar te wennen aan grote hoeveelheden vies water inslikken. Dit keer werd ik niet misselijk. De grote inhaalslag kon beginnen. Ondanks het feit dat ik het hardlopen in een triathlon opnieuw als erg zwaar ervaarde, kon ik heel veel mensen inhalen! Het gemiddelde tempo werd 13.7km/h en ik werd in de categorie hardlopen 4e van de 60☺

Mijn persoonlijk leerpunten van deze triathlon.

  1. Start he-le-maal achteraan met zwemmen. *Dan zwemt er niemand over je heen*🏊🏻‍
  2. Draag een wetsuit in Amsterdam. *Dan verdrink je niet*.
  3. Probeer geen tempo’s te rennen die je normaal in hardloopwedstrijden loopt. *Dit hou je NIET vol*
  4. Raak niet in paniek wanneer je als een van de laatste uit het water komt *In Utrecht werd je uiteindelijk ook over alle disciplines genomen 11e*
  5. Hou je überhaubt niet bezig met je eindtijd *Finishen is al best knap Cel*👌🏻
Maandag 18 juni t/m zondag 24 juni
Maandag HARDLOPEN/ 10km, 8x30sec versnellen
Dinsdag FIETSEN/ 90minuten duurtraining
Woensdag HARDLOPEN/ 12km, 5x400m versnellen
 Donderdag FIETSEN/ 120min duurtraining

ZWEMMEN/ Open water training

 Vrijdag RUST
 Zaterdag HARDLOPEN/ 14km TT Run Assen, duurloop
 Zondag 1/16e TRIATHLON

 

Week 7/8- Endless pool swimming

Dit was een echt een unieke ervaring. Zwemmen in een zwembad zonder keerpunten, directe feedback via spiegels om je heen en na afloop de mogelijkheid om alles te evalueren via camerabeelden.

De 1e keer dat ik mezelf zag zwemmen was confronterend🙈. Ik dacht dat ik inmiddels re-de-lijk kon zwemmen. Maar het meisje wat ik onder me zag, was horizontaal aan het hardlopen in het water.

Met trots kan ik wel zeggen dat na afloop van de training het meisje onder me nu toch wel begon te lijken op een zwemster.

Mocht ik na Amsterdam écht besmet geraakt zijn met het triathlonvirus, dan ga ik zeker nog een keer terug naar Lelystad om hier te trainen. Voor meer informatie over deze manier van zwemtraining, zie onderaan deze blog.

Maandag 25 juni t/m zondag 1 juli
Maandag RUST/ (dienst)
Dinsdag HARDLOPEN/ 10KM met 5x30sec versnellen
Woensdag FIETSEN/ 60min met 4x3min maximaal
 Donderdag ZWEMMEN/ Tri2One training Endless Pool
 Vrijdag HARDLOPEN/ 5km loslopen
 Zaterdag HARDLOPEN/ 15km Midzomermarathon Apeldoorn.
 Zondag RUST/ (knieoefeningen)

 

Week 8/8- 3e zwem4daagse

De laatste week voor de grote dag. Afgelopen week heb ik me met name gefocust op het zwemmen🏊🏻‍. In Nieuwegein werd er deze week een zwem4daagse georganiseerd. Natuurlijk weet ik dat open water zwemmen en zwembad zwemmen 2 werelden van verschil zijn.

Maargoed, het feit dat ik in het zwembad elke keer de 500m redelijk makkelijk onder het kwartier kon zwemmen heeft me ietsje meer vertrouwen gegeven. Vorig jaar was de langzaamste zwemmer binnen 41min uit het water, dat gaat mij NOOIT lukken😳. Maar de limiet is 70minuten en dat gaat me hopelijk toch wel lukken!  🤞

Anyway, we zullen het gaan zien morgen!

Iets over 09:00 ga ik starten en ik hoop er tussen de 3u15min en 3u30min over te doen, inclusief de wissels. Maar mijn grootste wens is om te finishen en de medaille in ontvangst te mogen nemen! 🎖

Maandag 2 juli t/m zondag 8 juli
Maandag ZWEMMEN/ zwem4daagse, dag 1
Dinsdag HARDLOPEN/ 8km met 8x100m versnellen

ZWEMMEN/ zwem4daagse, dag 2

Woensdag FIETSEN/ 20km met 5x3min maximaal

ZWEMMEN/ zwem4daagse, dag 3

 Donderdag HARDLOPEN/ 12km met 12x100m versnellen
 Vrijdag ZWEMMEN/ zwem4daagse, dag 4
 Zaterdag BRICKTRAINING/ 30min fietsen, 20min rustig hardlopen
 Zondag TRIATHLON/ OLYMPISCHE AFSTAND AMSTERDAM 

 

Liefs, Celeste

 

Overige informatie:

 

Een gedachte over “Mijn triathlonschema, week 5 t/m 8. Inclusief mijn 1e triathlon ervaringen en endless pool swimming.

  1. Pingback: Raceverslag Olympische Afstand Triathlon in Amsterdam. – Celeste_love2run

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.