Mijn ervaring met bikefitting en klikpedalen

Nadat ik onderstaande foto op Instagram had geplaatst, stroomden de waarschuwingen binnen. Pas op voor fietsblessures! Fietsblessures? Ik was juist met fietsen begonnen door mijn hardloopblessures.  Maar ik geef toe, ik zat raar op mijn racefiets. Tijd voor verandering!😊

WhatsApp Image 2018-06-17 at 15.39.18

Hoe ik mijn Cube fiets uitgekozen heb

Iets meer dan een jaar geleden kocht ik van mijn eerste salaris mijn fiets. Een Cube Axial🚴🏻‍. Op internet en via vrienden had ik over het merk Cube positieve verhalen gehoord.

Ik ben nog steeds ontzettend blij met deze fiets, ‘mijn witte paard’. Maar verder dan de framehoogte en de leuke kleuren, heb ik destijds niet gekeken. En afstellen? Het zadel ongeveer ter hoogte van je heupbot toch?💁🏼‍

Waarom een bikefit?

Inmiddels ben ik meer dan een jaar verder en (hopelijk) minder naïeve als het aankomt op blessures. Toch leek een heel lab om je fiets juist af te laten stellen mij een tikkeltje overdreven🙈. Totdat een triathlon vriendinnetje van me mega enthousiast was over de ‘bikefitting’ die ze had laten doen. ‘Je gaat er ook echt sneller door fietsen’👌🏻

Zodoende kwam ik in het idmatch Bikelab terecht. Daar kunnen ze de perfecte zitpositie bepalen, je fiets optimaal afstellen en zo klachten en pijn tijdens en na het fietsen te voorkomen.

Hoe ziet zo’n bikefitting eruit?

Bereid je voor, want je bent er in totaal ongeveer 2 uur zoet mee. Er wordt in het idmatch Bikelab gebruikt gemaakt van een Smart Bike. Terwijl je ongeveer een kwartiertjes aan het fietsen bent op deze Smart Bike, word je gefilmd door een gekoppelde 3D camera.

De Smart Bike, het ‘ding’ doet zijn naam eer aan😋, verandert elke keer de fietspositie op basis van wat er op de 3D camera vastgelegd wordt. Wanneer de juiste fietspositie is vastgesteld, komen jouw ‘perfecte’ maten uit de computer gerold👌🏻.

Van riempjes om mijn hardloopschoenen naar SPD pedalen

Tot nu toe fietste ik altijd met pedalen met riempjes om mijn hardloopschoenen. Wel zo handig vond ik en stiekem leken klikpedalen me eng😳. Bij deze bikefitting hoorde echter ook dat je de schoenplaatjes liet afstellen. Met behulp van de Cleat Fit kun je de stand je voeten laten meten en de schoenplaatjes positioneren. Dus ik moest er aan gaan geloven. SPD pedalen en échte fietsschoenen.

En tevreden?

Over de nieuwe ‘look’ van mijn fiets was ik na de aanpassingen al meteen tevreden😍. Nu het zadel hoger staat, heeft mijn witte paard hoger ‘race gehalte’ gekregen. Time for a ride! Dit ritje vond plaats op een  woensdagochtend om 05:45.

2 voordelen: er is niemand op straat die je zou kunnen zien vallen 😂 en je kunt door rood rijden mocht het uitklikken niet lukken🙈.

Toch werd het uitklikken niet mijn probleem, maar het in klikken. Gedurende dit 60minuten durende ritje, heb ik denk ik 10minuten in geklikt gefietst 😛

De 2e keer op mijn ‘nieuwe’ fiets was direct met de OD triathlon van Amsterdam. Waarschijnlijk door de adrenaline gaf ik nu wel voldoende kracht en zodoende was ik meteen in geklikt😃.

Inmiddels gaat ook het in klikken goed. En tot nu toe *afkloppen* ben ik niet gevallen. Enne… mocht ik t.z.t een échte triathlonfiets aanschaffen😏, dan ga ik zeker weer een bikefitting laten doen, maar voorlopig blijf ik gewoon nog op mijn witte paard rijden. Of ik moet met de jaarwisseling de loterij winnen haha💰.

 

Mocht je nog vragen hebben over een bikefitting of klikpedalen, laat het me weten!

Liefs Celeste.

Informatie en linkjes

  • Informatie en afspraak maken voor een bikefitting:  https://www.id-match.nl/
  • In Vlaardingen zit een enorme CUBE Store:  https://www.cubestorevlaardingen.nl/  Hier wil ik binnenkort een keer heen gaan om me te gaan oriënteren op een ‘echte’ triathlonfiets.
  • Om mijn fiets mooi schoon maken, gebruik ik sinds kort dit pakketje van Juice Lubes producten. https://www.juicelubes.co.uk/bundles/scrub-and-buff/ Vooral de Dirt Juice Super Degreaser bevalt me super. Ik zat altijd zo te klooien met het schoonmaken van mijn ketting. Lees: overal zwarte vlekken, een week lang vieze handen en een nog steeds geen glimmende ketting. Nu vul ik dit ‘groene apparaatje’ met schoonmaak middel, ik maak het vast aan mijn ketting en draaien maar!

Op verzoek, hier ook de linkjes naar mijn fietskleding en handschoenen, perfect matchend bij mijn fiets😃:

 

2 gedachtes over “Mijn ervaring met bikefitting en klikpedalen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.