Reizen, rennen, winnen! Race- en reisverslag 1/2e Höga Kusten Marathon Zweden

Afgelopen weekend ben ik voor 3 dagen naar Zweden gevlogen🛫.  Met iemand die ik 2 keer gezien had.  In totaal hebben we meer dan 1.000km gereden in onze huurauto🚗. En dat allemaal voor een halve marathon🏃. Maar dan wel een 1e halve marathon die ik gewonnen heb! In deze blog een verslag van ons avontuur in Zweden😁. Zet vooral eerst even koffie, want ondanks dat ik veel weggelaten heb😜, is het best een uitgebreid verslag geworden💁🏼‍.

Een spontaan plan

Ik ben er van overtuigd dat je soms dingen moet doen in je leven, waarvan anderen zeggen: ‘Is dat nou wel verstandig?’ Natuurlijk zul je af en toe je hoofd stoten #beentheredonethat. Soms echter kunnen spontane ideeën ook heel goed uitpakken😉.

In Nederland is het aanbod ‘hardloopevenementen’ in augustus nogal schaars. Precies in de maand dat ik er elke week een moet lopen #road2berlinmarathon. Hoewel ik het helemaal niet erg vind om in mijn eentje 21km lang rondjes te rennen, is een uitgezet parcours met drankposten onderweg toch leuker😜.

Zodoende ging ik over de grens op zoek en kwam ik terecht bij de Höga Kusten Marathon in Zweden. Inmiddels had ik een partner in crime gevonden, genaamd Jurre. Ook trainende voor de Berlijn marathon en ook zin in een tripje naar het buitenland👌🏻.

Donderdag 2 augustus – Amsterdam

De wekker ging om 5u30. Niet omdat we toen al vertrokken, maar vanwege mijn drukke programma op deze donderdag. Een ‘before work 8km intervaltraining’ #marathonlife, 8 uur werken en mijn koffer inpakken💁🏼‍.

’s Avonds in Amsterdam aangekomen haalden we, onder het mom van ‘koolhydraten stapelen’, nog een ijsje🍦. En aangezien we geen idee hadden waar we terecht zouden komen, sloegen we ook een voorraad bananen in🍌.  You never know. 

 

Vrijdag 3 augustus – Onderweg

Veel te vroeg ging de wekker ’s nachts. Het avontuur ging nu echt beginnen. Op naar Schiphol. We waren zo benieuwd wat ons te wachten stond🙈. Waar we überhaupt terecht zouden komen. Via booking.com had ik een huisje geboekt op een eiland ongeveer 10 km van de start van de wedstrijd.

Onze vliegreis verliep voorspoedig, op een stinkende man en een huilende baby na. Blij verrast waren we toen onze huurauto een ruime Volvo was inclusief airco, automatisch schakelen en een radio😍.

Ook de route naar ‘ons huisje’ was niet heel moeilijk. ‘De 1e links, daarna de 3e rechts en dan 450km rechtdoor.’

We besloten om de 100 kilometer pauze te houden en af te wisselen met rijden. Het was maar goed dat we het goed konden vinden, want anders was de 450 km rechtdoor rijden een hele lange rit geworden😂.

‘Ons eiland’ lag midden tussen de bergen, grenzend aan de zee. Vlak voor onze deur was een steiger waar we meteen gebruik van maakte. Heerlijk om de zee in te springen na zo’n lange rit❤.

Op naar het volgende project: pasta🍝.  Terwijl we energie voor de volgende dag tot ons namen, kwam Jurre op het geniale idee om het parcours vast te gaan verkennen.

Omg, wat was dit een pittig parcours. Al die hoogtemeters⛰!! Anyway, nu wisten we in ieder geval welke kilometers zwaar zouden worden. 

Zaterdag 4 augustus- Raceday

Ik heb lange tijd niet zo lekker geslapen als die nacht. Het is zo stil daar! De gastheer en gastvrouw, 2 alleraardigste mensen, hadden een perfect ontbijt voor ons geserveerd. Evenredig met de naderende starttijd, namen de zenuwen toe. Mijn laatste halve marathon was in Limassol, deze race liep niet goed af.

Ruim op tijd verschenen we bij de start. Daar werd in het Zweeds van alles omgeroepen, waar we weinig van verstonden. Voor de zekerheid checkte ik nog even het parcours. Met name waar ik moest finishen, ik heb namelijk ervaring met verkeerd naar de finish rennen👅.

1-5km

Alhoewel Jurre me meerdere keren uitgedaagd had om te gaan voor een podiumplek, was ik écht van plan me aan mijn schema te houden👀. 5’00min/km (12km/h) en de laatste 6km versnellen naar 4’50min/km. Vanwege het heuvelachtige parcours werd mijn schema op het laatste moment omgegooid naar:  ‘Accepteren dat je heuvel op langzaam gaat en jezelf niet stuk lopen’.

Herken je dat? Dat je vooraan in het startvak staat en je in één oog opslag ziet wie je ‘concurrentie’ is. En vooral ook dat diegenen op precies dezelfde manier naar jou kijken 👀 

Meteen de 1e kilometer liep ik op kop😏. Meteen de eerste kilometer haalde ik Jurre in😋 . Meteen de 1e kilometer gingen we stijgen⛰. Jurre haalde me na kilometer 2 alweer in en  ik verloor hem uit het oog. Maar de 2e en 3e vrouw bleven achter me🙌.

6-10km

Waar ik de 1e 5 kilometer vooral bezig was met achterom kijken😜, verplichtte ik mezelf vanaf kilometer 6 om ook te genieten. Want OMG, wat een mooi parcours was dit😍. Dwars door de bergen, om een enorm meer heen. De frisse berglucht. Natuur kan mij echt gelukkig maken🤗. Al helemaal als ik er hardlopend doorheen ga🏃 .

Ergens tussen kilometer 8 en 9 was de stijging het grootste. Ik voelde dat mijn tempo daalde, ik nam mijn 1e gelletje, in de hoop dat het me zou helpen om omhoog te komen💁🏼‍

Fysiologisch kan dit natuurlijk niet, maar ik heb altijd het idee dat ik meteen sneller ga rennen na een gelletje😂. Achja, placebo effect is ook een effect 😉.

11-15km

Na 10km kwam ik terug bij startpunt. Ik deed mijn muziek uit en hoorde een heleboel Zweeds gepraat 🇸🇪, met daartussen zo’n 5 keer mijn naam: ‘Celeste Engwerda Utrecht, Celeste Engwerda Utrecht’.  Alsof ze bij de 6e keer besefte dat ik er echt niets van verstond, werd er ineens in het Engels gezegd:

 ‘The number 1 of the 1st lap is Celeste Engwerda, a girl from the most flat country in the world’. Ik moest glimlachen. Wat er ook gebeurde, ik moest en zou winnen nu. 

Tijd om over te schakelen van Avicci (geheel in Zweedse stijl) naar mijn Hardstyle-mix. Ik keek achterom, een vrouw! Paniek!😱  Adrenaline! Toen een man met wat langer haar me inhaalde, zei ik uit pure blijdschap hem: ‘Thank you! I thought you were a woman’. Waarschijnlijk begreep hij er niets van waarom ik hem bedankte.

Daarna ben ik geen één kilometer meer boven de 4min45sec per kilometer uitgekomen, zelfs niet tijdens de laatste klim⛰.

16-21.1km

Ik wist nu bijna zeker dat ik ging winnen🥇. Ik mocht van mezelf niet meer achterom kijken. Ik deed het toch. Alleen maar mannen achter me. In de laatste 3 kilometer kon ik nog zeker 5 mannen voorbij #heerlijk. Aangemoedigd door Zweeds publiek: ‘hejehejejeheje’. Ik lachte naar iedereen🙂. Ik wist nu écht zeker dat ik ging winnen.

De wedstrijdverslaggever, of hoe noem je zo iemand🙃, riep om dat de nummer 1 in aantocht was. Ik rende over de finish. En toch wel een beetje trots nam ik mijn medaille en enorme bos bloemen in ontvangst😬.

Eindtijd: 1u38min30sec. Pace 4:41min/km. 12.8km/h. Gemiddelde hartslag 158bpm

 

Podium, koffie en biefstuk

Nadat alle deelnemers gefinist waren en Jurre en ik uitgebreid zo’n 10x de race doorgenomen hadden, mocht ik het podium op. Ik kreeg een startbewijs voor volgend jaar en 100 euro. Inmiddels heb ik die 100 euro zeker 3x uitgegeven, maar het was heerlijk om te denken: ‘Dit betaal ik van mijn wedstrijd geld😎’.

Na de wedstrijd dronk ik de lekkerste koffie die ik ooit gedronken heb☕ en at ik de lekkerste biefstuk die ik ooit gegeten heb. Oké, het was pas de 4e keer in mijn leven dat ik biefstuk at, maar toch.

Zaterdag 5 augustus- Spierpijn en auto rijden

De volgende ochtend voelde mijn bovenbenen zwaar. Hello, spierpijn🤪. Toch stond ik 7uur op. Ik wou 10km rennen om ‘het meer’,  nog even genieten van Zweden. Het meer was natuurlijk geen meer, maar de zee. Dus een rondje lopen is niet gelukt😂. Goedemorgen Cel. 

Nadat ik mijn wedstrijdbloemen aan onze gastvrouw gegeven had, was het tijd om terug naar Stockholm te gaan. Opnieuw een enorme autorit, die ondanks de afstand voorbij vloog. Echt een top weekend!😍

En… over 5 weken gaan we weer op reis😱. Dit keer niet naar Zweden, maar naar Berlijn. Niet voor een halve marathon, maar voor de hele marathon. Nu allen nog zorgen dat ik heel blijf!

 

Liefs Celeste

 

 

 

 

 

 

Een gedachte over “Reizen, rennen, winnen! Race- en reisverslag 1/2e Höga Kusten Marathon Zweden

  1. Haha tof om te lezen joh ! En inderdaad wat zal jij een spierpijn hebben (gehad) haha. Zelf ren ik ook vaak en tegen de spierpijn (en om een goede gedegen rust te nemen) zorg ik altijd voor een goede voeding, hoe pak jij dit aan?
    Zelf ik ik nu nog vaak op https://www.kupino.nl/folders/jan-linders om aanbiedingen en hoge proteine te halen maar weet niet of dit de beste opties zijn?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.