Road 2 New York City Marathon. Update trainingen, raceverslag 32km run en trainingsschema.

Ruim 2,5 maand geleden schreef ik mijn plan van aanpak voor de New York Marathon, SMART geformuleerd. Inmiddels komt de marathon steeds dichterbij. 31 oktober 2019 stap ik samen met de organisatie Marathonworld op het vliegtuig naar New York, waar ik op 3 november 2019 de marathon ga rennen. In deze blog geef ik een update over mijn trainingen, lees je een kort raceverslag van mijn 32km loop in Almere afgelopen zondag en deel ik de samenvatting van mijn schema voor de komende vijf weken! 🙂

Tijd is iets ongrijpbaars. Tijdens het schrijven van mijn vorige blog leek de New York marathon nog zo ver weg. Inmiddels zijn we om precies te zijn 603,9 kilometer verdeeld over 46 hardlooptrainingen verder. Mijn eerste bezoek aan de USA komt steeds dichterbij! Half oktober wordt alles nog ‘echter’. Marathonworld organiseert dan een ticket-ophaaldag. Reispapieren ophalen, de andere New York Marathon lopers ontmoeten en de gelegenheid om alvast wat brandende vragen te stellen. Via mijn Instagram account zal ik updates geven van deze dag op 19 oktober.

Over mijn voorbereidingen

Op 1 juli ben ik begonnen met de voorbereidingen. Om het zo rustig mogelijk op te bouwen startte ik met drie looptrainingen in de week. Aangevuld met fietsen en zwemmen. Ook deed ik minimaal een keer per week een pilates workout om voor het trainen van de kleine spieren en mijn stabiliteit. Momenteel, precies drie maanden later, loop ik vier keer per week hard, zwem ik ongeveer twee keer per week, is het te koud en te regenachtig om te fietsen en heb ik mijn pilates-routine een beetje laten verslonzen. Even een korte terugblik.

Mijn eerste ‘meer dan een halve marathon loop’ was op 18 augustus. 25km in een rustig tempo. Voor de écht langere loopjes ben ik altijd een beetje zenuwachtig. Ik weet dat mijn lichaam hier van moet herstellen en met mijn voorgeschiedenis van blessures blijf ik het spannend vinden. Samen met mijn hardloopvrienden Crissy en Erik en mijn vriend Hampus gingen we op pad. Behalve dat het super gezellig is, helpt het samen lopen mij ook om de focus op een ‘snel tempo’ los te laten. Het resultaat: een hele gezellige ochtend én 25km in de benen zonder complete uitputting na afloop.

Maar… twee dagen later begon ik keelpijn te krijgen. Of het nou te maken had met die 25km of gewoon met rond waaiende virussen weet ik niet. Wat ik wel wist, was dat koude rillingen en koorts een groot rood kruis door mijn hardlooptrainingen zetten. Dit klinkt misschien crue, maar ‘gelukkig’ was mijn vriend ook ziek geworden. Samen onder een dekentje op de bank en niet hardlopen maakt het toch ietsje makkelijker dan alleen. We stopten onszelf vol met pittig eten, zou helpen met het opruimen van afvalstoffen, we dronken liters gember citroenthee en ik begon mijn multivitamines weer trouw in te nemen. 

Gelukkig bleef het bij een paar dagen en kon ik vrij snel de hardloopschoenen weer aantrekken. Oef, even confronterend was dat wel. Zo’n griepje hakt er stiekem toch in. Ik besloot opnieuw om rustig op te bouwen en heel hard te hopen dat ik pas ná 3 november weer ziek zou worden. Of liever gewoon helemaal niet meer dit jaar. Na elke patiënt die ik zag op werk vond een nog grondigere handwasbeurt plaats. En mensen die zeiden ‘zich niet zo lekker ‘ te voelen, ontweek ik zoveel mogelijk.  Mijn infectieprotocol werkt gelukkig tot nu toe! Nog even volhouden dus ;).

Waarom nu al mijn langste duurloop?

Ik ben best bijgelovig, zoals veel hardlopers heb ik het idee. Twee jaar geleden liep ik ter voorbereiding op de Amsterdam Marathon de 30km van Almere, waar ik vervolgens drie extra kilometer aan vast plakte. Dit ging erg goed en het tempo wat ik daar liep, liep ik vier weken later ook in Amsterdam.   Dit jaar viel deze wedstrijd vijf weken voor mijn marathon. Ik besloot me in te schrijven en daar mijn langste duurloop te doen. Misschien wat vroeg, maar zoals ik zei: mijn hersteltijd is redelijk lang en ergens is het ook een fijn gevoel om je langste duurloop al te kunnen afvinken.

Maar in welk tempo moest ik gaan lopen? Samen met mijn vriend heb ik de twee opties naast elkaar gelegd. De ene optie was om er een langzame duurloop van te maken, maar dit had ik drie weken geleden al gedaan tijdens de 30 van Amsterdam Noord (30km, 2uur 50minuten). De tweede optie was te streven naar een tempo rond 5’05min/km. Dit tempo in New York zou honderd procent zeker een PR betekenen. Onze redenatie: ‘Wanneer je dit tempo 30+km kan volhouden, dan lukt dat vast ook over 42km. En mocht je merken dat het te snel is dan kun je er beter nu achter komen dan straks in New York’.  

Raceverslagje 32km

Om de marathon zoveel mogelijk te simuleren, probeerde ik twee dagen van te voren mijn koolhydraatvoorraad aan te vullen en maakte ik een strak gelletjes/water plan. Tijdens deze loop besloot ik de gelletjes van TORQ te testen, die me overigens heel goed bevallen zijn. Nooit eerder nam ik zoveel gelletjes (vier stuks!) in één run zonder maagklachten.

Ik startte meteen op het ‘afgesproken’ tempo: pace 5’05 min/km. Mijn benen voelde licht. De race bestond uit drie rondes van 10km en ik wilde er zelf nog twee extra kilometers aan vast plakken. De eerste 20km gingen voorspoedig ondanks de regen en wind. Een vlaag van vreugde kwam over me heen toen ik me realiseerde dat dit tempo in New York een nieuw PR zou betekenen. Een kortdurende vlaag, want meteen daarna wist ik dat ik nog niet eens op de helft van de marathonafstand was. ‘Niet teveel piekeren Cel, gewoon lekker doorlopen’. Een stuk met flinke tegenwind volgde, mijn tempo daalde naar 5:17 en mijn gemiddelde daalde van 5’03 naar 5’05. Maar ik had nog een een verassing op zak: mijn gelletje met Guaraná (natuurlijk cafeïne). Placebo of niet: ik vond de energie om nog een paar kilometers onder pace 5’00 min/km te rennen en kilometer 27 en kilometer 32 rende ik respectievelijk in tempo 4’52 en 4’47. Na 32 km drukte ik mijn Garmin op stop: pace 5’03 gemiddeld! De hamvraag is natuurlijk: ‘Had ik dit tempo nog 10km kunnen volhouden?’ Ik heb écht geen idee. Ik wéét dat de marathon pas écht begint na de 30km. We moeten maar gewoon afwachten op drie november!

Afbouwen…

Het échte afbouwen ga ik pas een week voor de marathon doen. Toch ga ik het de komende week wat rustiger aandoen na een week met 61.7 kilometers. Voor komende week zal mijn langste loop rond de 15 kilometer liggen. Daarna heb ik nog vier weken. Mijn schema gaat er ongeveer zo uit zien:

  • 7.10 t/m 13.10: Twee keer een halve marathon afstand, waarvan één tijdens de halve marathon van Eindhoven. Beide wil ik op rustig duurloop tempo doen.
  • 14.10 t/m 20.10: Een 25km+ loop en de halve marathon van Amsterdam. De 25km wil ik op duurlooptempo doen. De halve marathon van Amsterdam wil rond de 5’00 gaan lopen.
  • 21.10 t/m 27.10: ergens halverwege deze week nog een langere loop en op zondag een snellere tempoloop van 7.5km tijdens de halve marathon van Doetinchem.
  • 28.10 t/m 3.11: taperweek, reisweek en RACEWEEK!

Question & Answer

Eind augustus schreef ik voor de website van Marathonworld een Q& A waarin ik de volgende vragen beantwoorde: 

  • Op welke schoenen ga je de marathon lopen? 
  • Ga je bruggen trainen en zo ja, hoe?
  • Wat doe je als je geen zin hebt om te gaan lopen? Skippen of toch gaan?
  • Wie maakt jouw marathonschema?
  • Wat is je doel/ streeftijd?

 Vlak voor de marathon zal ik weer vijf vragen beantwoorden via de website van Marathonworld. Dus mocht je nog een (New York) marathon gerelateerde vraag hebben, laat het dan vooral weten via celestelove2run@gmail.com Enne… de volgende blog die ik ga schrijven hier op mijn eigen blog, wordt waarschijnlijk het raceverslag van de New York marathon!  Spannend!!

Liefs, Celeste

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.