Raceverslag Pisa Marathon 2019

Dit raceverslag heb ik opgedeeld in negen delen. Net zoals ik de marathon opgedeeld had in negen delen. Acht keer vijf kilometer en een keer twee kilometer. In deze blog neem ik je mee door onze marathon!

1. Start – 5 km

Daar stonden we dan in het startvak. Mijn vriend en ik tussen ongeveer 1800 andere hardlopers. We hadden een duidelijk raceplan bedacht. Elke 5 km uitkomen op een gemiddelde pace van rond de 5:05-5:08. Dit zou betekenen een persoonlijk record op de marathon voor mij (huidig PR: 3:37:49, Berlijn 2018).

Klokslag 09:00 kwam de menigte in beweging. Ongeveer anderhalve minuut na het startschot passeerden wij de finish. De eerste vijf kilometers waren druk. We waren vooral bezig met elkaar niet kwijt raken en te voorkomen dat we niet op andermans voeten stapten. Ik vond het ergens wel fijn dat het zo druk was in het begin. In ieder geval was ik deze marathon niet te snel gestart.

Gem. pace 5:12 minuut/km

2. 5-10 km

Mijn benen voelden echt goed. Mijn ademhaling was onder controle. De drukte op het parcours was afgenomen en Hampus en ik hadden een lekker loopritme gevonden. De hoeveelheid Italiaanse huisjes werd steeds minder en inmiddels was er ook geen publiek meer. Toch was ik aan het genieten. Onze snelheid liep lekker op en we liepen so far een gemiddelde snelheid wat een PR zou betekenen.

Gem. pace 5:06 minuut/km

3. 10-15 km

We liepen regelrecht richting de S. Piero a Grando. Een kerk die gebouwd is op de plek waar ooit een haven verdwenen is van de Republiek Pisan en waar volgens de legende St. Pieter in Italië aankwam. Overigens heb ik dit pas opgezocht na de race. Tijdens de race dacht ik op dit moment alleen ‘Oh leuk kerkje’ en ‘oef, we moeten nog meer dan 25km’.

Gem. pace 5: 11 minuut/ km

4. 15-20 km

Hampus vroeg me of ik even met de GoPro camera kon rennen. Ik wist dat hij dit nooit zou vragen als het niet nodig was. Stiekem vond ik het inmiddels zelf ook al best wel zwaar worden. We liepen nog steeds om en nabij op een PR tijd voor mij, maar de twijfel sloeg toe. Hampus en ik overtuigden elkaar ervan dat je tijdens een marathon altijd ups en downs ervaart en nu hadden we even een down. Dat er de rest van de marathon geen ‘up’ meer zou komen, wisten we op dat moment nog niet. Gelukkig maar.

Gem. pace 5: 18 minuut/ km

5. 20-25 km

Voor mij was het duidelijk. Als dit mijn ‘tweede beste marathon’ ooit zou worden, zou ik zo blij zijn. Het nieuwe doel werd finishen onder de 3u: 44min: 48 sec (Amsterdam 2017). Er volgde een lange rechte weg met aan onze rechterkant de hardlopers die al omgekeerd waren. We liepen vals plat omhoog en mijn benen werden met de stap zwaarder. Iets na het halve marathon punt maakten we een U-turn. De terugweg was begonnen. We realiseerden ons allebei dat dit een erg lange terugweg zou worden.

Gem. pace 5:45 minuut/ km

6. 25-30 km

Ik was zo ontzettend blij toen we bij het 25km punt aangekomen waren. Ik had intense dorst. Inmiddels waren we tot de conclusie gekomen dat een lange tight, een hemdje, een thermo shirt met lange mouwen en handschoenen misschien iets te warm was met 14-16 graden. Maar het uitzicht tijdens dit gedeelte van de marathon was prachtig! We liepen geheel langs de kust ‘Marina di Pisa’. Ik hielp ons er aan herinneren om van dit uitzicht te genieten. Hampus motiveerde mij om door te rennen: ‘Nog 15km verwijderd van niet meer hoeven rennen’. Dat klonk als muziek in de oren. En dan noem ik mezelf Celestelove2run….

Gem. pace 6:09 minuut/ km

7. 30-35 km

Onze eerste echte ‘pauze’. Nieuw doel: de finish halen. We namen een minuutje de tijd om op te laden. Gelletje, banaantje, water, een gek ijsthee drankje. Alles om wat nieuwe energie te krijgen. Maar oj oj oj, het moment dat je dan weer moet gaan rennen. Als of er blokjes lood in mijn schoenen gestopt waren.

Gem. pace 6: 34 minuut/ km

8. 35-40 km

We besloten het achtste deel van deze marathon op te delen in kleine subdelen. Of naja, Hampus besloot dat voor ons. Om het mentaal wat makkelijker te maken. Op het 37km punt en het 39km punt mochten we 100m wandelen. Dit was zo tegen mijn principes: niet wandelen tijdens een marathon, je lost er niets mee op! Toch klonken deze kleine wandelpauzes té verleidelijk en had ik geen energie om er tegen in te gaan. Mentaal hielp het zeker, maar ik realiseerde me ook dat dit betekende dat we niet meer onder de 4 uur zouden finishen.

Gem. pace 6: 49 minuut/km

9. 40 km- FINISH!

We staken de brug over die ons regelrecht terug in Pisa bracht. We konden de finish bijna ruiken. Her en der dook ook weer publiek op. ‘Blessimo, grande grande’! werd naar ons geroepen. Nog een bocht door en daar was de rode loper. Hand in hand en met een grote lach op onze gezichten mochten we eindelijk finishen. Officiële eindtijd: 4uur, 4minuten en 21 seconden, pace 5:48min/km.

Gem pace 6:29 minuut/ km

Hoe teleurgesteld ik was met mijn tijd na de New York marathon, hoe blij ik nu was. Dit samen volbrengen was zo geweldig speciaal om te doen. We hadden het samen super zwaar, wat je op de een of andere manier nog dichter bij elkaar brengt. Dankbaar en blij dat we niet meer hoefden te rennen bestelden we naast de scheve toren van Pisa een écht Italiaans ijsje. De endorfines vlogen door mijn lijf.

Next?

Onze volgende marathon zal pas eind 2020 plaats vinden in… Chicago. Het zal je niet verbazen dat ik dan een nieuwe aanval op mijn PR wil doen. Want zowel van de New York marathon als van deze marathon heb ik veel geleerd en die bagage neem ik mee naar 2020.

Liefs Celeste

Video recap van onze race: https://youtu.be/TlgCIWYst9o

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.