Alles over ons trainingsschema voor de Ironman 70.3

We zijn inmiddels meer dan 10 weken aan het trainen voor de Ironman 70.3 in Mallorca. Onze Ironman is nog niet officieel afgelast, maar mijn vriend en ik beseffen maar al te goed dat de kans nihil is dat de Ironman daadwerkelijk doorgaat in mei. Hier wil ik in een andere blog op in gaan. In deze blog wil ik met jullie delen hoe we de afgelopen weken getraind hebben, hoe we aan ons herstel werken en hoe we dit alles combineren met onze banen en ons sociale leven. 

Hoe trainen we?

Voordat ik ons trainingsschema ga bespreken, is het goed om te vermelden dat deze blog op geen enkele manier gesponsord is. Mijn vriend heeft ons schema gekocht via 8020 endurance. Nadat ik me in het ‘principe’ van 8020 endurance verdiept had, besloot ik hetzelfde schema te volgen. 8020 endurance betekent dat je 80% van je trainingen rustig doet en 20% van de trainingen matig zwaar tot zwaar zijn.

Wanneer je naar de website van 8020 endurance gaat, kom je via het kopje ‘training plans’ bij ‘triathlon plans’ uit. Overigens hebben ze ook schema’s voor alleen hardlopen. Wie weet interessant voor in het najaar, want ik ga er vanuit dat de Chicago marathon wel door gaat in oktober 2020 en dat ik gewoon met Marathon World dit avontuur aan kan gaan. 

Vervolgens kun je in de rechter kolom selecteren voor welke afstand triathlon je wilt trainen en op welk niveau (level). Het level is gebaseerd op het aantal uren per week dat je wilt trainen. De laatste keuze die je moet maken is op basis waarvan je wilt trainen. De zwemtrainingen zijn altijd uitgedrukt in afstand. Voor fietsen kun je kiezen tussen power (Watts) en hartslag en voor hardlopen kun je kiezen tussen power, hartslag en snelheid.

Wij hebben ervoor gekozen om het fietsen te trainen op basis van power en onze hardlooptrainingen te doen op basis van snelheid.

 

Er staan acht tot tien trainingen per week op ons schema en één rustdag. Dit betekent dat we meerdere keren per week een dubbele training doen. We staan dan vroeg op om voor werk te trainen en de tweede training doen we na werk. Ook staan er ‘brick sessions’ op het schema, dat betekent dat je twee trainingen direct achter elkaar doet. Brick sessions (of koppeltrainingen) zijn met name goed om de overgang van het fietsen naar het hardlopen te trainen.

De fietstrainingen doen we momenteel binnen. We hebben allebei een Wahoo trainer en we fietsen in de virtuele wereld van Zwift. De training vanuit ons 8020 endurance schema is heel makkelijk over te zetten in Zwift. Op deze manier kunnen we heel gecontroleerd onze fietstraining uitvoeren. Daarnaast vind ik het nu buiten gewoon weg nog te koud om te trainen. Vanwege alle vragen van jullie hierover ben ik van plan om over onze indoorfiets trainingen binnenkort ook een blog te schrijven. 

Hoe herstellen we?

Ik kan me voorstellen dat dit alles best intensief klinkt. Natuurlijk was het vroege opstaan wel even wennen en kost het inplannen van alle trainingen de nodige tijd, maar ik vond het trainen voor bijvoorbeeld de New York marathon zwaarder. Ik denk dat hier twee redenen voor zijn. Ten eerste doe je elke sport ‘slechts’ 3 en maximaal 4 keer per week. We rennen maximaal drie keer per week, omdat dit de meest blessure gevoelige sport is. Hierdoor zitten er altijd minimaal één of twee dagen tussen onze hardlooptrainingen.  Zwemmen is met name een techniek sport. Natuurlijk zijn we fysiek bezig, maar tijdens onze zwemtrainingen richten we ons met name veel op techniek, aangezien onze zwemsnelheid op dit moment meer te maken heeft met techniek dan met onze ‘fitness’. De vermoeidheid na een zwemtraining is daardoor lager dan na een fiets of hardlooptraining.

De tweede reden is denk ik de intensiteit waarmee we trainen. Zoals ik al noemde betekent het 8020 endurance programma dat je 80% van je trainingen rustig tot zeer rustig doet. Met name tijdens de hardlooptrainingen was dit even omschakelen in het begin. Regelmatig heb ik tegen mijn vriend gezegd: ‘We rennen al minimaal en dan moeten we ook nog mega langzaam lopen ZUCHT’. Toch maakte dit dat ik de afgelopen twee maanden bijna nooit ‘te moe’ was om weer te gaan trainen. Ook heb ik nog nooit zoveel getraind in mijn leven en niet geblesseerd geraakt *afkloppen* 

Verder stimuleren we elkaar elke dag om op tijd naar bed te gaan en maken we tegenwoordig eten klaar voor vier personen wat we met z’n tweeën opeten.

Sinds kort zijn we allebei over gegaan op een vegetarisch dieet en eten we ook minder andere dierlijke producten. We hebben het idee dat dit ons herstelproces ten goede komt.

Trainen, werken, sociale activiteiten.

Tja, het is nu eenmaal niet zo dat we ons fulltime kunnen richten op trainen. Naast ons trainingsschema hebben we allebei een baan, ik ben daarnaast in opleiding tot specialist ouderengeneeskunde en we hebben een sociaal leven wat we graag onderhouden. Toch lukt het ons tot nu toe aardig om dit alles te combineren. Er zijn drie ‘key’ woorden die belangrijk zijn: communicatie, planning en vroeg opstaan. Aangezien we het liefste samen trainen, moeten we onze agenda’s heel goed op elkaar afstemmen.

Op zondag nemen we standaard de volgende trainingsweek door. We proberen ons zoveel mogelijk aan het schema te houden, maar ‘life happens’ en soms is het nodig om trainingen te verschuiven. Hierin hebben we wel een paar regels. Elke week hebben we één verplichte rustdag. Deze is heilig. Ook trainen we in principe niet langer dan een uur in de ochtend voor het ontbijt. Verder maken we trainingen nooit met meer dan 10% langer of zwaarder dan op het schema staat. En ten slotte proberen we zoveel mogelijk de disciplines zwemmen, fietsen en hardlopen af te wisselen als het nodig is om in het schema te schuiven.

Binnen deze ‘regels’ wisselen we trainingen uit ons schema soms om afhankelijk van onze werkweek en sociale ‘verplichtingen’. Wat betreft sociale activiteiten zijn we gezegend met veel vrienden met dezelfde hobby. Bijkletsen tijdens een zone 1-2 hardlooptraining gaat prima. Ook op de rustdagen plannen we vaak bezoekjes aan vrienden en familie.

In principe slaan we geen trainingen over, want ‘consistency’ is super belangrijk!

COVID-19

Het corona virus heeft momenteel door onze zwemtrainingen een groot kruis gezet. Ik wil gaan proberen om de zwemtrainingen te vervangen door zwemspecifieke krachttrainingen in huis. Daarnaast weet ik niet hoe groot de ‘workload’ in het ziekenhuis gaat worden in de komende weken. Mogelijk moet er een kruis komen te staan door bijna al mijn trainingen omdat ik van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat in het ziekenhuis werkzaam moet zijn. We gaan het zien. Niemand kan het voorspellen. Natuurlijk heb ik al wel nagedacht over een plan B en C en D, maar laten we bekijken het dag per dag. Plan B ga ik met jullie delen zodra de Ironman 70.3 in Mallorca officieël is afgelast.

 

Tot zo ver deze blog over ons trainingsschema richting Ironman 70.3 Mallorca.

Mocht je naar aanleiding van deze blog nog meer vragen hebben over wat dan ook gerelateerd aan onze Ironman 70.3 training, laat het me weten! Wie weet schrijf ik hier nog een Q&A over! 

 

Liefs Celeste

Een gedachte over “Alles over ons trainingsschema voor de Ironman 70.3

  1. Mooi stuk. Ik ben me aan het inlezen om te trainen voor de eerste sprint triathlon. Het is moeilijk om als beginner alles te combineren. Ik ga denk ik ook het 80/20 principe toepassen omdat ik blessuregevoelig ben. Goede tips verder, bedankt. Groetjes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.