Indoor biking

De afgelopen weken is er veel veranderd. De ‘vrijheid’ van het buiten sporten is niet meer vanzelfsprekend. In sommige landen is het niet eens meer mogelijk. Toch zijn er genoeg opties om binnen ‘fit’ te blijven. In deze blog bespreek ik wat er nodig is om binnen te fietsen én het leuk te maken.

Goed om te weten is dat ik geen expert ben. In deze blog ga ik bespreken hoe wij onze indoor fiets trainingen organiseren en welke spullen wij gebruiken. Deze blog is op geen enkele manier gesponsord. De producten die ik noem hebben we zelf gekocht.

Wat heb je nodig?

Laten we beginnen met een paar ‘essentials’.

Trainer. Veel mensen noemen alle trainers: ‘Tacx’. Er zijn echter meer merken trainers dan alleen Tacx. Mijn vriend en ik hebben allebei een Wahoo trainer. Op de verschillen tussen de merken ga ik verder niet in.

De belangrijke eerste keuze die je moet maken is of je een ‘basic’ trainer wilt of een ‘smart’ trainer. Ik zou adviseren om voor een ‘smart’ trainer te gaan. Aangezien je deze kunt koppelen aan je computer, telefoon of tablet en zo is het mogelijk om in bijvoorbeeld Zwift te fietsen. Dit maakt het binnen fiets plezier echt veel groter! Ook wordt de weerstand automatisch aangepast als je bijvoorbeeld een berg oprijdt.

De tweede keuze die je moet maken is tussen een Wheel-on of Direct Drive. Ik heb een Wheel-on trainer en mijn vriend heeft een Direct Drive. Zie foto’s.

Voor de Wheel- on trainers moet je je achterband vervangen voor een band die geschikt is voor indoor fietsen. Zie de foto hieronder met het blauwe achterwiel. De Direct Drive maakt gebruik van een gemonteerde cassette, je hoeft dus alleen je achterwiel van je fiets te halen en dan kun je de fiets op de trainer plaatsen.

De Wheel-on trainers zijn goedkoper dan de Direct Drive trainers. Als je het geld hebt zou ik absoluut voor een Direct Drive gaan! Je kunt met hogere weerstand fietsen, het fietst een stuk ‘stabieler’ en het lijkt meer op het ‘echte fietsen’.

Mijn racefiets op de wheel-on trainer.

Racefiets. Het type racefiets maakt niet uit. Mijn vriend fietst op een TT bike (triathlon fiets) , ik heb een roadbike. Als je gebruik gaat maken van een wheel-on trainer, moet je alleen zorgen dat je je achterband vervangt door een achterband die geschikt is voor indoor biking, zoals ik hierboven al zei. Ik kreeg via Instagram de vraag of dit lastig is om te doen. To be honest, mijn vriend heeft dit voor mij gedaan. Maar via YouTube zijn er genoeg filmpjes te vinden over hoe je dit het beste kunt aanpakken. Het maakt verder niet uit welk merk trainer je hebt. Bijvoorbeeld dit filmpje: Tacx trainer Tyre for Wheel-on Indoor Bicycle Trainers

Zwift account. Dit zou ik echt adviseren. Zwift is leuk! Via de website van Zwift kun je een account aanmaken. Je kunt het eerst een bepaalde periode gratis uitproberen. Daarna is het 15 euro per maand, wat je maandelijks kunt opzeggen. Op de website van Zwift staan trouwens ook handige ´How-to: ride´ video´s!

Handdoeken. Meervoud! Éen om je eigen zweet af te vegen, zodat er geen complete oceaan onder je ontstaat en één om je fiets te beschermen. Het zout in je zweet kan je fiets ernstig beschadigen.

Mat om trainer op te plaatsen. Twee redenen: om de vloer tegen je zweet te beschermen, maar ook voor de demping. Wij gebruiken twee basic Decathlon trainingsmatjes. Voor ons voldoet het en we hebben nooit klachten van de buren o.i.d. gehad.

Bidons. Zeker een essential! Tijdens het indoor fietsen zweet je veel meer dan buiten fietsen. Niets is zo vervelend om je rit in Zwift te stoppen en heen en weer te moeten lopen om water te pakken. Althans ik stop eigenlijk nooit tijdens een Zwift training.

Onze woonkamer/ ons kantoor/ onze trainingsruimte.

Extra’s

Hartslagmeter. Ik vind het belangrijk om mijn hartslag te meten tijdens mijn trainingen en het liefst zo betrouwbaar mogelijk.

Ventilator. Voor sommige mensen zal dit zeker onder de ‘essentials’ staan. Voor ons staat dit nog op het lijstje om aan te schaffen. Ik verlies altijd zoveel zweet. Momenteel zetten wij de ramen open en zorg ik ervoor dat ik naast water ook elektrolyten drink, om mijn zouten weer aan te vullen.

Speakers of headset. Veel mensen vragen zich af hoe wij het fietsen ‘leuk houden’. Ik vind persoonlijk dat het fietsen in Zwift niet snel saai wordt. Er zijn verschillende ‘uitdagingen’ die je in Zwift kunt aan gaan, je kunt elkaar een ‘Ride on’ (soort Kudo’s) geven en je kunt zelfs in de chat met de andere fietsers praten. Toch heb ik zelf ook ervaren dat de tijd sneller voorbij gaat met een goede playlist of een interessante podcast op. Een speaker of headset met goed geluid is dan belangrijk. Een andere tip om het ‘vol te houden’ is door jezelf voor iedere training een doel op te leggen: een X aantal hoogtemeters, een specifieke Zwift uitdaging bijvoorbeeld 25 rondjes van 4 kilometer om de Vulkaan 😉 of een X aantal uren dat je wilt fietsen.

Wielblok. Zie foto hieronder. Hier plaats je je voorwiel in. Een wielblok schijnt niet echt nodig te zijn, maar ik ben niet anders gewend. Daarnaast zijn ze bij Decathlon voor een prikkie te koop!

Wielblok.

Bluetooth of ANT+

Ik ben geen expert in het uitleggen van het verschil tussen beiden. Maar wat ik wel weet is dat je ervoor moet zorgen dat alle apparaten ‘dezelfde taal‘ spreken. Twee mogelijke scenario’s.

Scenario 1. Je hebt een Garmin of Polar hartslagband. Deze hartslagband communiceert alleen in ANT+. Je wilt Zwift op je computer gebruiken. Je computer kan wel in bluetooth communiceren maar niet in ANT+. Wat je nodig hebt is een ANT+ dongle. Deze kun je bijvoorbeeld bij Mantel bestellen. Deze sluit je aan op je computer via USB. Nu kan je computer ook in ANT+ communiceren, net als je hartslagband. Op deze manier kun je in Zwift fietsen op je computer én je hartslag zien.

Scenario 2. Je wilt je Ipad gebruiken om Zwift in te openen. Je Ipad communiceert in bluetooth. Het is niet mogelijk om een ANT+ dongle hierop aan te sluiten. Wat je nodig hebt is een hartslagband die in bluetooth communiceert. Deze kun je bijvoorbeeld bij bol.com bestellen.

Mijn Zwift avator. Hoe meer je fietst, hoe meer mogelijkheden er zijn qua fiets, kleding en accessoires.

Let’s ride!

Laten we even stap voor stap doornemen hoe wij onze ‘pain cave’ opzetten. Wij trainen altijd in de woonkamer, omdat we een klein appartementje hebben. Dus de eerste stap is spullen aan de kant schuiven. Vervolgens leggen we onze matjes neer, waar we onze trainer en het wielblok op plaatsen. De trainer sluit je aan op een stopcontact. Nu is het tijd om de fiets op de trainer te zetten. Daarna leggen we twee handdoeken klaar. Een op de fiets om deze te beschermen en een ernaast. Ook zorg ik er altijd voor dat mijn speaker/ oortjes en telefoon binnen handbereik zijn, zodat ik van muziek kan wisselen of tijdens een lange duur rit het nieuws of berichtjes kan checken. De volgende stap het vullen van de bidons. Ik vul er meestal twee tot vijf afhankelijk van de geplande training. Nu is het tijd om je om te kleden. Wanneer ik binnen fiets, draag ik een fietsbroek met zeem, een sport BH en een zweetband. Alleen nog de hartslagband om en dan zijn we klaar om Zwift op te starten.

Wanneer je gebruik maakt van een ANT+ verbinding, is het tijd om de ANT+ dongle met de computer te verbinden. Maak je gebruik van bluetooth dan is deze stap niet nodig. Je start Zwift op en logt in met je account. Zwift zoekt automatisch naar je trainer en je hartslagband. Zodra je de verbinding gemaakt hebt, kom je in onderstaand scherm.

Startscherm in Zwift na pairing van trainer en hartslagband.

Je kunt nu kiezen in welke wereld je wilt fietsen. Watopia is de fictieve wereld van Zwift en elke dag is er een andere ‘echte’ plaats waar je in kunt fietsen. Zoals je op de foto kunt zien, kun je hier kiezen tussen Watopia of London. Wanneer je gekozen hebt waar je wilt fietsen, kun je nu de route kiezen die je wilt fietsen door op ‘routes’ te klikken. De laatste stap is het kiezen van een training. Er zijn al aardig wat voorgeprogrammeerde trainingen in Zwift te vinden, maar je kunt er ook zelf je training samenstellen. Een andere optie is ‘just ride’. Het leuke aan de ‘just ride’ optie is dat je daadwerkelijk weerstand ervaart als je een berg oprijdt. Wanneer je kiest voor een ‘custom workout’ dan is dit niet het geval.

Druk op ‘RIDE’ en you’re ready to ride 🙂

Hopelijk heb ik je een beetje op weg kunnen helpen. Mocht je nog vragen hebben, laat het me dan vooral weten en dan ga ik kijken of ik het kan beantwoorden!

Liefs Celeste

RIDE ON!

2 gedachtes over “Indoor biking

  1. Leuke blog Celeste 🙂 Weet jij toevallig ook of je een bestaand schema kan aanpassen en op welke manier? Ik heb vorige week een duo schema gestart (fietsen en hardlopen). Met name bij het hardlopen zijn de snelheden van de intervallen zo laag. Ik dacht dat moet vast aan te passen zijn. Alvast bedankt voor je reactie. Xx Cindy (MizzIsaak op Instagram)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.